ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός ολοκληρωμένου φωτοβολταϊκού συστήματος. Εκμεταλλευτείτε τη δωρεάν ηλιακή ενέργεια με την επιλογή αξιόπιστων φωτοβολταϊκών πάνελ, κατάλληλης μπαταρίας, ρυθμιστή φόρτισης και μετατροπέα. Πολλές φορές η αναζήτηση ενός φωτοβολταϊκού πάνελ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αυτόν τον λόγο το blog μας συγκέντρωσε όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που σας απασχολούν για την επιλογή του κατάλληλου φωτοβολταϊκού πάνελ.

Φωτοβολταϊκά Πάνελ – Κύρια Μέρη

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια μόνο από τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σήμερα αποτελούν την πηγή ενεργειακής αυτονομίας για χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενα το φωτοβολταϊκό φαινόμενο το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια. Η απόδοση του συστήματος εξαρτάται πάντα από την επιλογή ενός κατάλληλου, ποιοτικού και αξιόπιστου φωτοβολταϊκού πάνελ. Πριν εξετάσουμε όμως τα πλεονεκτήματα τους και τι πρέπει να προσέξετε ας δούμε τα κύρια μέρη από τα οποία αποτελούνται τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

φωτοβολταϊκά πάνελ-solar cell

Το Φ/Β Στοιχείο

Τα πιο αξιόπιστα φωτοβολταϊκά πάνελ χρησιμοποιούν ποιοτικά φωτοβολταϊκά στοιχεία. Το Φ/Β στοιχείο (solar cell), είναι το κομμάτι εκείνο το οποίο συλλέγει το ηλιακό φως. Στην ουσία επρόκειτο για έναν κατάλληλα επεξεργασμένο ημιαγωγό λεπτού πάχους σε επίπεδη επιφάνεια. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία προσπέφτει πάνω στο Φ/Β στοιχείο τότε δημιουργεί ηλεκτρική τάση και με την κατάλληλη σύνδεση σε φορτίο παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.

φωτοβολταϊκά πάνελ-PV module

Το Φ/Β Πλαίσιο

Το φωτοβολταϊκό πλαίσιο (PV module) απαρτίζεται από πολλά φωτοβολταϊκά στοιχεία συνδεδεμένα κατάλληλα μεταξύ τους. Τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία αποτελούν στην ουσία τη βασική δομική μονάδα για όλα τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά πάνελ. Είναι κοινά αποδεκτό πως τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν τυπική ισχύ από 20W έως 300W. Στην συνέχεια τα φωτοβολταϊκά πλαίσια συνδέονται ηλεκτρολογικά μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθούν οι φωτοβολταϊκές συστοιχίες (strings) οι οποίες θα καταστήσουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ λειτουργικά.

φωτοβολταϊκά πάνελ-τυποι

Απόδοση Φωτοβολταϊκών

Τι είναι, πως λειτουργούν και πως μπορεί να εξασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση για τα φωτοβολταϊκά πάνελ; Το βασικό μέρος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι φυσικά τα φωτοβολταϊκά για τα οποία ήδη έγινε λόγος. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ (πλαίσια) μέσα στο οποίο βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά στοιχεία (ή κυψέλες) αποτελούν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

φωτοβολταϊκά πάνελ-τύποι-ερωτήσεις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ: Κατηγορίες

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι το κυριότερο μέρος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Έχουν την δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα εκμεταλλευόμενα την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με την αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού φαινομένου. Οι βασικές κατηγορίες φωτοβολταϊκών πάνελ, solar panels (πάνελ) που υπάρχουν στην αγορά είναι:

– Διασυνδεδεμένα Φωτοβολταϊκά Συστήματα (Grid Connected PV modules)

Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά συστήματα (Autonomous Systems)

Φωτοβολταϊκά Πάνελ σε συστήματα ενσωματωμένα στην δομή κτιρίων (BIPV Building-integrated photovoltaics)

Φωτοβολταϊκά Πάνελ: Κύρια Χαρακτηριστικά

Τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη πριν την τελική απόφαση αγοράς και εγκατάστασης είναι τα εξής:

1. – Pm = Η ονομαστική (μέγιστη) ισχύς (σε Watt)
2. – Vpm = Η τάση που αντιστοιχεί στην ονομαστική ισχύ (σε Volt)
3. – Ipm = Η ένταση ρεύματος που αντιστοιχεί στην ονομαστική ισχύ (σε Ampere)
4. – Voc = Τάση ανοιχτού κυκλώματος (σε Volt)
5. – Ιsc = Ένταση ρεύματος βραχυκυκλώματος (σε Ampere)
6. – Vmax= Μέγιστη Τάση συστήματος (σε Volt)
7. – Tcoe= Συντελεστές επίδρασης θερμοκρασίας αPm (%/C), αIsc (%/C), αVoc (mV/C)
7. – Εγγύηση απόδοσης solar panel
9. – Εγγύηση κατασκευής προϊόντος

φωτοβολταϊκά πάνελ-μερη

Τα Φωτοβολταϊκά Πάνελ αποτελούνται από:

1. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία
2. Υλικό EVA για την ενθυλάκωση των ΦΒ στοιχέιων
3. Το ειδικό γυαλί στο εμπρόσθιο μέρος
4. Το ειδικό φύλλο προστασίας στo πίσω μέρος (συνήθως TPT Tedlar)
5. Το πλαίσιο αλουμινίου
6. Το κουτί σύνδεσης

Προσφορές για Φωτοβολταϊκά Πάνελ στις καλύτερες τιμές και σε μεγάλη ποικιλία για να αποκτήσετε το αυτόνομο σύστημα που ταιριάζει στις ανάγκες σας! Δείτε τα εδώ ή επισκεφτείτε το eshops.gr για την μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά Στοιχεία

Με βάση το υλικό των στοιχείων τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε :

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ (Crystalline Silicon, Si)

– Μονοκρυσταλλικά στοιχεία Πυριτίου (sc-Si)
– Πολυκρυσταλλικά στοιχεία Πυριτίου (mc-Si)
– Ταινία Πυριτίου (Ribbon-Si)

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΠΤΟΥ ΥΜΕΝΙΟΥ (Thin Film)

– Δισεληνοϊνδιούχος χαλκός (CIS, CIGS)
– Αμορφο Πυρίτιο (a-Si)
– Τελουριούχο Kάδμιο (CdTe)
– Αρσενικούχο Γάλλιο (GaAs)

ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

– Υβριδικό φωτοβολταϊκό (HIT)
– Τύποι Νανοκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών στοιχείων

Πληροφορίες ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ - Photovoltaic-Energy-Greece,Φωτοβολταϊκά Πάνελ. Τι είναι, πόσο κοστίζουν, ποιες είναι οι διαφορές τους, πολυκρυσταλλικά ή μονοκρυσταλλικά. Μάθετε περισσότερα για τα φωτοβολταϊκά.

Πληροφορίες ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ - Photovoltaic-Energy-Greece

Πληροφορίες Φωτοβολταϊκά Πάνελ. Τι είναι, πόσο κοστίζουν, ποιες είναι οι διαφορές τους, πολυκρυσταλλικά ή μονοκρυσταλλικά. Μάθετε περισσότερα για τα φωτοβολταϊκά.